Wat eraan vooraf ging.....!
Er is gesproken met een paar mede-oprichters van onze vereniging, veel gelezen in oude notulen van vergaderingen, gemeenteverslagen en nog veel meer.
Om eerlijk te zijn ... er konden wel 5 A4 pagina's gevuld worden met de geschiedenis en oprichting van de vereniging. Het stuk is zo beknopt mogelijk gehouden maar hopelijk geeft het toch een goed beeld weer van de totstandkoming van de volkstuinvereniging Bloemheuvel. Uit het archief zijn een paar foto's opgedoken. Deze zijn ingescand en in de fotogalerij geplaatst.
Hoe zijn de volkstuinen ontstaan?
Dat er volkstuintjes zijn in Soesterberg hebben we eigenlijk te danken aan de voormalige huurdersvereniging “Ons Belang”, waaruit de volkstuinvereniging Bloemheuvel is voortgekomen. Hieronder een beknopte versie van het hoe en waarom….
De bewoners van de oude wijk “Ons Belang” (daar liggen nu o.a. Van Uden Foodexpres, Kwantum etc.) moesten verhuizen omdat de vliegbasis Soesterberg te veel geluidsoverlast veroorzaakte. Er werd een nieuwe wijk gebouwd waarheen verhuisd kon worden met behoud van dezelfde voorzieningen als in de oude wijk. Sommigen hadden een volkstuintje en wilden graag hun passie voortzetten in de buurt van de nieuwe wijk. De gemeente Soest liet lang op zich wachten, maar bood uiteindelijk aan de huurdersvereniging een geschikte locatie aan, namelijk een gedeelte van het landgoed “Egghermonde” aan de Banningstraat. Dit perceel was ongeveer 8400m² groot. Het kon eigenlijk niet mooier, want het was op loopafstand van de nieuwe woonwijk “Bloemheuvel”.
Uit het bestuur van de huurdersvereniging werd een commissie gevormd die als doel had om zoveel mogelijk Soesterbergers aan een volkstuin te helpen en een volkstuinvereniging oprichten. Als dat lukte, dan kon er een huurovereenkomst met de gemeente Soest gesloten worden en de volgende stap gezet worden. Er moest nog veel werk verzet worden om het complex gebruikersvriendelijk en geschikt te maken. Een gedeelte van de grond was voorheen voor teelt gebruikt, maar er stonden ook bomen, muren en andere bouwsels, die allemaal weggehaald moesten worden voordat er ook maar één zaadje in de grond kon. De werving ging goed en met 43 leden kon de commissie een vereniging oprichten. Met de gemeente was ondertussen een huurprijs afgesproken die voor beide partijen acceptabel was. Op 23 mei 1984 werd het bestaan van de vereniging notarieel vastgelegd.
De 43 leden van de vereniging waren zich bewust van het feit, dat er veel gebeuren moest voordat je de grond kon gebruiken voor het aanleggen van de beoogde volkstuinen. Er was nog geen geld in kas en de handen moesten uit de mouwen gestoken worden. De gemeente Soest was uiteindelijk zo coulant om de overeengekomen huur van de grond pas per 1 juni 1985 in te laten gaan, zodat de vereniging het lidmaatschapsgeld van hun leden kon aanwenden voor het realiseren van een bruikbaar perceel.
De leden gingen van start met het afbreken van muren, schoonmaken van de grond, ploegen, bemesten, het aanleggen van de watervoorziening en het omheinen van het perceel met de hoofdingang aan de kant van de wijk Bloemheuvel. De tuinen liggen vandaag de dag nog goed beschut tussen wallen die toentertijd gemaakt zijn door alle onbruikbare materialen op te duwen naar de kanten van het complex. Er is immens veel werk verzet.
Het is de eerste leden en het toenmalige bestuur van de vereniging gelukt om het complex te realiseren zoals wij het vandaag de dag kennen. Beste mensen, onze hartelijke dank hiervoor.