Lekkere recepten
Tomatensaus d'Italia (28-08-2015)
- Soort: Inmaken
- Kooktijd (minuten): 60
- Seizoen: Zomer
- Aantal personen: meer dan 4 personen
- Bereidingstijd (minuten): 80
Ingredienten
- ca 1 kg verse tomaten, genoeg om een ovenschaal of bakplaat mee te vullen
- snuf zeezout
- snuf versgemalen zwarte peper
- 1 scheut olijfolie
- ca 3 el verse kruiden zoals tijm of rozemarijn
- ca 500 gr andere groente naar keuze zoals courgette, aubergine, ui, knoflook, paprika, rode peper
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de tomaten en leg ze met de snijkant naar boven in de ovenschaal. Strooi er genoeg zout en peper over (dat hebben tomaten wel nodig!) en giet wat olijfolie over de tomaten. Wilt u extra groentes toevoegen? Doe dat nu, zorg dat de groentes schoongemaakt zijn en in stukken gesneden. Ook de kruiden en teentjes knoflook kunt u nu toevoegen. Zorg alleen dat de ovenschaal niet té vol wordt. Zet de schaal in de oven en rooster de tomaten een uur, tot ze een beetje bruine randjes hebben. Haal alles weer uit de oven, laat de tomaten wat afkoelen (verwijder eventuele steeltjes van kruiden en knoflookschilletjes) en pureer de groentes met een staafmixer tot een gladde saus. Proef de saus, misschien wilt u er nog wat zout, peper of een schepje suiker bij doen. Ik houd wel van een beetje ‘chunky’ saus, dus ik pureer de tomaten niet te glad. Schilletjes en pitjes maken mij niet uit. Vindt u dat wel vervelend? Pureer dan de tomaten en laat het geheel uitlekken in een zeef. Een prachtige gladde saus is het eindresultaat. Deze gezeefde saus noemen ze in Italië ‘passata’.
Recept voor rabarber mousse (21-05-2015)
Benodigd:
500 gram gewassen rabarber in stukjes van ± 1 cm, 150 gram vanillesuiker, 250 ml room, Rasp van 1 sinaasappel, Kaneelstokje, Muntblaadjes
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng de rabarber en de vanillesuiker in een ovenvaste schaal. Dek de schaal af met alu folie en zet hem 45 min tot een uur in de oven. Laat ze uitlekken in een vergiet of zeef, van het sap op en doe dit in een pan. Laat dit tot de helft inkoken. Schenk in een kannetje en laat afkoelen (maar zet niet in de koelkast). Pureer de stukken rabarber tot een gladde massa en laat ook die afkoelen.
Bereidingswijze
Klop de room in een grote, gekoelde kom tot hij mooi lobbig is, maar nog niet helemaal stijf. Spatel eerst de rabarber door de room en vervolgens wat van het sap, zodat het mengsel mooi gemarmerd is.
Serveertips
Giet de rest van het sap in een glazen kannetje, zodat je gasten zelf naar believen meer over de mousse kunnen schenken.
PAPRIKA-LIMOENSOEP (05-09-2014)
* 1 ui, gesnipperd
* 4 rode paprika's, zonder zaad, fijngesneden
* 1 tl olijfolie
* 1 teentje knoflook, geperst
* 1 verse rode chilipeper, in ringetjes
* 3 el tomatenpuree
* 9 dl kippenbouillon
* 1 limoen, sap en geraspte schil
1. Stoof de ui en de paprika's 5 min. zachtjes in de olijfolie in een afgesloten pan, tot dat beide zacht beginnen te worden.
2. Roer knoflook, chili en tomatenpuree erdoor. voeg de helft van de bouillon toe en breng het aan de kook. laat alles afgedekt 10 min. pruttelen.
3. Laat iets afkoelen en pureer het mengsel in een keukenmachine. Giet weer in de pan en voeg de overige bouillon, de limoensap en schil toe. Eventueel wat zout en peper toevoegen naar smaak.