Hoe tuinier je
Iedereen tuiniert op z'n eigen manier. De één houdt van bloemen, de ander van groenten en allemaal doen ze het anders! Als je pas begint met je moestuin, dan heb je veel vragen over hoe je iets moet zaaien of poten. Met de beste bedoelingen wordt het je verteld, maar uiteindelijk vind jij ook je eigen manier in het tuinieren en vertel je de nieuwelingen hoe jij het doet. Niets wordt dus opgeschreven en alles wordt mondeling doorgegeven.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel een telefoon met internet op zak en kun je dus makkelijk even "googelen" om te zien of je spinazie op een zonnige plek moet zaaien of juist niet en nog veel meer weetjes. Kan soms heel handig zijn als er niemand in de tuin is, die je dat kan vertellen.
Er zijn diverse websites waar je leuke informatie vandaag kunt halen. Hieronder staan een paar linkjes.
https://www.mijnmoestuin.nl Hierop is echt van alles te vinden
www.mooiemoestuin.nl/
www.mooiemoestuin.nl/wp-content/uploads/Meststoffen-in-pdf.pdf
Mulchen
https://youtu.be/HFX1ebDpgMk
Hier wordt heel mooi uitgelegd over hoe, en met wat, en waarom je zou kunnen gaan beginnen met mulchen.
Advies op onze eigen tuin kan natuurlijk ook. De expert zit op 42B!
Op 4 mei 2024 was er voor de tweede keer een mulchtour op de tuin, geleid door Jacqueline. Door de klimaatverandering wordt er gezocht naar andere manieren van grondbewerking/tuinieren. Door te mulchen voorkom je uitdroging en uitputting van je grond en kun je genieten van je tuin zonder te veel inspanning. Op ons complex worden de tuinen steeds meer aangekleed met hooi, wol, houtsnippers, gras en andere materialen om de grond te behoeden voor uitdroging en verarming. De deelnemers vande mulchtour hebben veel inspiratie opgedaan, veel geleerd en waren erg onder de indruk van de diversiteit op de tuinen. Alles puur (en met de) natuur.
SPROEIEN OP DE MOESTUIN
Het is belangrijk om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden. Als je ziet dat er een droge periode aan komt, sproei dan een dag of maximaal 2 dagen voor die tijd je tuin. Het is namelijk niet goed voor de tuin om te sproeien terwijl het heel droog en warm is, de planten krijgen dan een zogenaamde koude klap. Het is beter om je gieters de dag ervoor te vullen en die dan uit te schenken.
Wees wijs met water!!
Als het volop zomer is in Nederland met tropische temperaturen waar wijzelf, maar ook onze moestuin, DORST van krijgen. De grond is kurkdroog en er moet gesproeid worden. Doe dit wel bedachtzaam:
- slang in de hand
- watergeven bij de aanplant
- graaf geulen tussen de aanplant en geef daar water
- geef geen water als de zon vol op je tuin staat.
- slang afkoppelen na het watergeven en de kraan goed dichtdraaien.
- sla het onkruid over met watergeven.
Het spreekt misschien allemaal voor zich, maar iedereen wil watergeven. Hou rekening met elkaar.